Klubbscene Rolf Jacobsen
Onsdag, 19. oktober 2022
19:00-20:00
Arrangementet er gratis, men vi ber deg ta med gratisbillett. Den finner du på den grønne billettknappen.

Martin Luther mente hun var gal. August Strindberg kalte henne en «satans kjerring».

Den hellige Birgitta (1303-1373) var en av de tydeligste stemmene i Europa i sin tid og satte både konger og paver på plass.
Unn Falkeid skildrer en modig nordisk adelskvinne som valgte å følge et hellig kall og bryte opp fra det livet som var staket ut. Hun føder og oppdrar åtte barn, blir så enke og bestemmer seg for å dra til Roma, kirkens sentrum, for å be paven om å vende hjem fra sitt franske eksil. Stadig mottar hun visjoner som nedtegnes og som til slutt fyller åtte bøker. Birgitta etterlot seg en klosterorden og det hittil største forfatterskapet skrevet av en kvinne. «Den svenske enken» ble hun kalt. Hun ble kanonisert etter sin død, og er i dag Europas skytshelgen. Birgittas dramatiske liv er en enestående fortelling fra europeisk middelalder.

Unn Falkeid er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Hun forsker på europeisk middelalder og renessanse og har utgitt en rekke bøker og vitenskapelige artikler om Dante og Petrarca, Birgitta av Sverige og Katarina av Siena. I 2017 kom den kritikerroste og prisbelønte boken The Avignon Papacy Contested: An Intellectual History from Dante to Catherine of Siena (Harvard University Press).

 

Arrangementet er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Pilegrimssenter Hamar, Hamar historielag og Hamar bibliotek.