Multisal Pauline Hall
Tirsdag, 8. Oktober 2019

Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné, utstilt for nysgjerrige skuelystne. Her følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder som stadig blir trangere og trangere.

De ble sent på turné til Europa og USA, i tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, og ble utstilt i dyrehager for nysgjerrige skuelystne.

I Human Zoo følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder, som stadig blir trangere og trangere.

Hvordan oppleves det å reise langt av gårde, til andre land og store byer for å bli stilt ut i dyrehager og andre arenaer?  Er det som å delta i en slags Realityserie, med en konstruert virkelighet? Hvordan er det å komme fra en annen tid, et annet sted, utenfra og være eksotisk? Hva gjør det med deg og dine nærmeste, som du reiser sammen med? Hva gjør det med relasjonen mellom kvinne og mann? Mellom barn og foreldre? Hva gjør det med den gamle, som snart skal legge ut på sin siste reise? Og barnet i magen, og de kommende slektene som skal fortelle om reisene? Eller tie? Eller forsøke å forstå og gjøre reisene til en del av sin historie.

Nysgjerrighet er en sterk, menneskelig drivkraft. Den utvikler vår forstand og sanseopplevelser. Den frembringer vitenskap, teknologiske fremskritt og oppdagelsesreiser. De levende utstillingene av samer og andre urfolk sammenfaller i tid med kolonialiseringen, den industrielle revolusjonen og den positivistiske vitenskapen. Det mørke bakteppet i denne tiden er utbytting av mennesker og rasisme.

Human Zoo er et historisk samarbeid mellom Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Nationaltheatret,  av Kathrine Nedrejord.

Regi, scenografi og kostymer: Bård Lie Thorbjørnsen / Lys: Steinar Lohne / Komponist: Roger Ludvigsen
Skuespillere: Eila Ballovara Varsi, Marte Fjellheim Sarre, Anitta Suikkari, Mary Sarre, Nils Henrik Buljo

Urpremiere på Nationaltheatret - Amfiscenen: 4. oktober kl. 19.30

Scenespråk: Nordsamisk, tekstes til norsk.