Kirsten Flagstad-salen
Mandag, 2. oktober 2023
19:30-21:00

To av landets ypperste klassiske musikere setter hverandre stevne i et fantastisk samspill.

Både Hemsing og Gimse har flotte solokarrierer nasjonalt og internasjonalt. De er kunstneriske ledere for hver sin Kammermusikkfestival, og spiller på de største scener.

På programmet denne kvelden står bl. a. musikk av Grieg, Halvorsen, Tsjajkovskij og Ravel.

-------------------------

Eldbjørg Hemsing er en av Norges ledende musikere med et bredt repertoar som spenner  fra samtidsmusikk over klassisk musikk til folkemusikk. Hennes spill er en blanding av den klassiske, wienerske tonen koblet med en mer samtidsorientert klang, preget av et samarbeid med den kinesiske komponisten Tan Dun. På mange måter er hun en nasjonalromantiker som plasserer musikken i tett forbindelse med det norske landskapet. Kritikere har fremhevet hennes varme, rike tone og presise spill. Samtidig låter hun ikke pretensiøs. Hun vil nå inn til musikkens kjerne og ikke først og fremst vise frem teknisk briljans.

Hemsing debuterte med Bergen Filharmoniske Orkester i 2001, og har senere spilt med ledende orkestre som Oslo-Filharmonien, Nederland Sinfonieorchestra, Wiener Symphoniker, Radiophilharmonie i Hannover og Shanghai Philharmonic Orchestra. I 2008 vant hun Virtuos, NRKs musikk-konkurranse for unge musikere, som førte henne til Eurovision Young Musicians, der hun fikk publikumsprisen og ble tildelt 3. pris av fagjuryen. Hun nådde ut til enda flere da hun i 2012 spilte på utdelingen av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus.

Hun spiller på en Antonio Stradivari 'Rivaz, Baron Gutmann' fiolin fra 1707 utlånt fra Dextra Musica Foundation.


Håvard Gimse regnes som en av Norges fremste musikere med et bredt og allsidig repertoar. Han er ettertraktet som solist og kammermusiker, i tillegg til at flere av Skandinavias beste klassiske artister foretrekker ham som akkompagnatør.

Gimse har mottat en rekke utmerkelser i Norge og Skandinavia, som "Jugend Musiziert" i 1987, Steinwayprisen i 1995, Griegprisen i 1996 og Sibeliusprisen i 2004. Under Festspillene i Bergen i 2011 ble han sammen med Truls Mørk tildelt Kritikerprisen for sin framførelse av Beethovens samlede cellosonater.

Gimses forkjærlighet for skandinavisk og norsk klassisk musikk har gjort ham til en av de mest innflytelsesrike artister på denne arenaen. Som konserterende pianist har Gimse gjort omfattende turneer i Skandinavia, og har gitt kritikerroste solistkonserter i de fremste konsertsaler som Schauspielhaus Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall London, New York Carnegie Hall, og St. Petersburg Filharmoniens store sal.