Eventyrlige Hamar 170 år

Utstillingsåpning i Galleri Hamar kulturhus - Eventyrlige Hamar 170 år - en humoristisk reise gjennom byen i våre hjerter

I forbindelse med at Hamar by fyller 170 år viser Kulturhuset en utstilling med Kari Bjertingstads illustrasjoner av Hamar.

Motivene strekker seg gjennom hele byen, fra Espern i øst   til Domkirkeodden i vest. Gjennom 32 fargerike akrylmalerier tas du med på en annerledes skildring; her finner du illustrasjoner av Lokstallen, Jernbanestasjonen. Gågata, Torggata, Koigen og mange andre steder, - helt frem til Kokebokhuset på Domkirkeodden.

Bjertingstad har med sin sans for detaljer og særpregede måte å male på gitt farge og liv til både brosten, trær og bygninger.

Åpningsdatoen 8/1 er valgt med tanke på at dette er St.Torfinn sin dødsdag. St Torfinn er Hamars skytshelgen og denne datoen regnes som byens fødselsdag.

Utstillingen vil bli akkompagnert av Per-Øivind Sandberg med foredrag om Hamar og nabolagene i byen.

Kari Bjertingstad (f. 1963) er opprinnelig fra Vallset, men flyttet til Tyskland i 1986. I 1997 vendte hun tilbake til Norge og bosatte seg på Hamar. Ved siden av full jobb har tegning og maling alltid vært en viktig del av Bjertingstad sitt liv.

- Jeg har så langt jeg kan huske hatt en pasjon for dette selv om det aldri ble dette yrkesvalget. Studietiden ble finansiert med illustrasjoner av dyr til diverse landbruksmagasiner, og jeg har gjennom årene hatt flere separatutstillinger samt deltatt på fellesutstillinger i Tyskland og Norge

- Prosjektet med å illustrere Hamar startet i 2010. Da hadde jeg utviklet ideen om å male byen jeg er så glad i, og som har så mye sjarm. Ønsket og tanken var å feste gater, fasader og steder på lerretet på en måte som fortalte fakta fra nåtid og historie, samtidig som jeg lekte med farger, detaljer og perspektiv.

Dette resulterte i utstillingen «Hamar litt på skrå» i 2012. Utstillingen og bildene slo svært godt an, og tilbakemeldingene inspirerte Bjertingstad til å fortsette i samme spor. I 2014 var bildene til utstillingen «Krumspring rundt omkring» ferdige, med flere Hamar-motiver samt en del fra nabokommuner.

I tiden etter har det stadig kommet til nye Hamar-bilder, og tilsammen er det nå godt og vel 60 steder som har fått sine skjeve skildringer på lerretet. En del av disse er også å finne i Per-Øivind Sanbergs bok «Nabolaget». På utstillingen vises over 30 bilder fra Espern i øst til Domkirkeodden i vest.

Hamar Kulturhus
Torggata 100