Det är vi som är dom

Fotograf og forfatter Maja Kristin Nylander har siden 2002 bemerket seg med flere utstillinger som «Häst min bror», «Natten till en torsdag» og «Vi är romer».

Nå kommer den Svenske artisten med utstillingen «Det är vi som är dom» til Galleriet i Hamar kulturhus.

Utstillingen viser hvordan et folk tvinges til å leve et liv i fattigdom, desperasjon og håpløshet. Et liv ingen hadde ønsket seg eller håpet på, men blant romfolket ble hun møtt av ærlige og stolte mennesker.

Maja Kristin Nylander reiste til Romania for å forstår hvordan livet for romfoket er. Portrettene er tatt milevis fra storbyen, lenge etter at veiene stopper i den sydlige delen av Romania. For hvem er egentlig menneskene vi i økende grad ser på gatene? Hvem er egentlig menneskene vi passerer gatelangs med en halvtom kopp fylt med mynter og armene strukket ut?

I to år reiste Maja Kristin Nylander til Romania og landsbyene Jiana, Recea og Gruia. På sin reise møtte hun menneskene som blir forfølgt og diskriminert i flertallssamfunnet. Nylander fikk innpass og tillitt hos menneskene hun møtte.

Som fotograf har Maja skildret folk med stolthet og verdighet i hjemmemiljøet, selv om forholdene er vanskelige.

Utstillingen «Det är vi som är dom» er produsert i samarbeid med stiftelsen Menneskelig nabo, en politisk og religiøst uavhengig stiftelse som driver virksomhet med fokus på selvhjelp blant fattige Roma i Romania.

Utstillingsåpning: Lørdag 24. november. 2018, kl:13.00 åpner utstillingen med Maja Kristin Nylander til stede.

«Det är vi som är dom» av Maja Kristin Nylander.

Utstillingsperiode: 24.november – 31.desember. 2018
Galleri i Hamar kulturhus