Søk

Berømt Balkan-orkester til Kulturhuset

Det blir heftig messingblås, høyt tempo og ekte sigøynermusikk når Balkans «funky tiger» av brassmusikk, Dzambo Agusevi, og hans orkester inntar Hamar kulturhus lørdag 29. februar. 

Balkanfest: Lørdag 29. februar kan du oppleve ekte sigøynermusikk med Makedonias mest populære og bejubla trompetisk og orkester


Fra den spede begynnelse i småbyen Strumica i Makedonia til erobring av scener over hele verden har The Dzambo Agusevi Orchestra plassert seg på toppen av den internasjonale musikkscenen. Dzambo Agusevi, som også går under kallenavnet «the funky tiger», er den mest populære og bejubla musikeren i Makedonia for tiden. 

Den 31-årige trompetisten og bandlederen sikter mot toppen og har hele verdens publikum i kikkerten.  Han kunne ha hvilt på laurbærene og tjent en formue ved å spille på festivaler og i glitrende bryllup i hjemlandet. Men den unge virtuose musikeren nekter å slå seg ikke til ro med en slik karriere, og har satt seg målet om å vinne publikum over hele Europa og utenfor. 

Nå Dzambo Agusevi og hans orkester klar for å vinne Hamar og lørdag 29. februar kan Hamar-publikummet gjøre seg klare til å bli The Dzambo Agusevi Orchestras neste beundrer. 


Kjøp billetter nå
 

Umulig å stoppe
Dzambo er oppvokst i en musikerfamilie og hans far, Dzemal, arbeidet i det lokale orkestret. Som 8-åring ble Dzambo ivrig interessert i å spille trompet. Hver dag insisterte han på å bli med faren sin på øvelse med orkesteret, hvor han kunne observere og lytte. Han drømte om å eie sin egen trompet, men familien var motvillige til å gi ham en, vel vitende om hvor hardt et musikers liv kan være. Orkestrets dirigent syntes så synd på den lille gutten, som studerte musikerne med en inderlig intensitet, at han ga Dzambo sin første trompet i gave. Siden har ingen kunnet stoppe ham – gutten fra Strumica siktet mot å bli Balkans beste trompetist.

Som 11-åring startet han å spille i sin onkels orkester, men var allerede, tross sin unge alder,  fast bestemt på å modne som musiker. Mens hans røtter lå i brassband-sjangeren fra det sørlige Balkan, holdt unge Dzambo ørene åpne og lyttet til musikk fra både øst og vest. Det gikk i alt fra jazz, funk, soul, filmmusikk og klassisk. Samtidig lå sigøynermusikken, hans røtter og arv, alltid der som et bakteppe og som den viktigeste komponenten for utviklingen av sin egne distinkte stil og sound.

Etter hvert som Dzambo ble eldre opprettet han sitt eget band og ble leder av «The Dzambo Agusevi Orchestra». Han bygget opp sitt renommé ved å spille i bryllup over hele regionen, og snart var han den hotteste trompetisten i området. 

I 2006 deltok han i «Kumanovo Trumpet Festival» og vant, og stakk siden av med førstepremieren hvert år frem til 2011 – da så festivalen seg nødt til å utestenge ham fra å konkurrere, slik at andre musikere skulle få en sjanse. 

Dzambo meldte seg derfor på en ny konkurranse, og på «Pehchevo Trumpet Festival» blåste han folk av banen og vant alle priser sammen med orkesteret sitt. Nå visste Dzambo at han var klar til å gå imot tungvekteren av Balkans brassband – Serbias berømte og verdenskjente «Dragacevski Sabor» i Guca (også kjent som «The Golden Trumpet Competition»). Guca har fått et internasjonalt rykte for å være det mest prestisjetunge og viktigeste brassband-konkurransen i verden.  Sommeren 2011 fikk The Dzambo Agusevi Orchestra førsteplassen på den velkjente konkurransen og både dommere og publikum berømte orkesteret og deres unge leder. 


The Dzambo Agusevi Orchestra
Sted: Kirsten Flagstad-salen, Hamar kulturhus
Dato: lørdag 29. februar
Tid: kl 21:00

 

Hamar Kulturhus
Torggata 100
2317 Hamar
Telefon: 62 56 18 50

Samarbeidspartnere