Søk

Arktis/Antarktis - en fotoutstilling av Morten Løberg.

Løberg er kjent for sin minimalistiske bildestil og regnes som en ener på sitt område. Denne utstillingen er viet landskapsbilder fra Arktis og Antarktis.

Her kan du se deler av utstillingen:Arktis / Antarktis-en fotoutstilling

Du kan se utstillingen i sin helhet i Galleriet tom tirsdag 8. september.


"I en serie bilder av snødekte landskap er lyset så mykt at alt blir absorbert av snøens altoppslukende hvithet. Nesten. Lyset gløder i snøtåken og får alt det konkrete til å forsvinne. Nesten. Det som var fysisk form går over i en selvutslettende oppløsning. Nesten. For uansett hvor langt disse bildene tenderer mot det ekstreme, er det akkurat så mye – eller kanskje lite – igjen at du ser og skjønner hva det dreier seg om. Det er denne evnen til å balansere på fotografiets knivsegg som utgjør Morten Løbergs kreative styrke. " - Kunstkritiker Lars Elton

Det er gjerne når været er litt ruskete at fotograf Morten Løberg finner fram kameraet. Vind og snødrev frister mer enn solskinn. Et landskap i sol er ofte bare et “Kodak-øyeblikk”, et pent postkort, sier han selv.

Han har alltid dyrket et minimalistisk uttrykk i sine fotografier, og søker de nedtonede og vare kvalitetene i øde og forblåste landskaper. 

– I gråvær og tåke blir alt neddempet og sart, og landskapet blir mer melankolsk og sårbart.

Løberg er opprinnelig fra Hamar og ifølge Morten Krogvold «en av våre betydelige fotografiske kunstnere»;

«Han fotograferer minimalistisk, med en poetisk følelse – og med den aller ypperste fagmessige utførelse. Hans bilder er håndverksmessige nytelser som forsterker det kunstneriske uttrykket.»

I utstillingen «Arktis/Antarktis» dyrker han de rene linjene og myke valørene han finner på Svalbard og i Antarktis, områder som i dag opplever de største og mest dramatiske utslagene av klimaendringene. Selv om dette ikke er teamet for utstillingen, ligger det ifølge Løberg uvilkårlig i bakgrunnen og blir således også et innlegg i klimadebatten.

– Alle spør seg jo hvor lenge vi vil ha disse områdene i sin uberørte form, og hva konsekvensene av den globale oppvarmingen vil bli på sikt.

Hamar Kulturhus
Torggata 100
2317 Hamar
Telefon: 62 56 18 50

Samarbeidspartnere