Knut Faldbakken på Onsdagsjam!

"Alf Prøysen hører definitivt hjemme i en Hamar-jam. Derfor gjorde jeg noe jeg aldri før har gjort: gikk opp på scena i pausen mellom to numre, og dro den velkjente «Ungkarssalma». Jeg fikk en varm applaus. Det gjorde godt!"

Forrige onsdag ble jeg lokket med på onsdagsjam etter en bedre middag på tidligere Basarene. Det ble en fin opplevelse.

Da jeg var gymnaselev på Katta, var jam på jazzklubben velkjente og populære innslag i et ellers magert tilbud for byens ungdom – men det var på slutten av 1950-tallet(!).

Hvordan ville dagens jam arte seg, undret jeg, i en tid da ungdommens musikksmak har tatt sjumilssteg utover i nye sjangere, uttrykt i et utall former, tilgjengelig 24/7 på et utall flater?

Etter et par numre var jeg overbevist – jammen» lever i beste velgående. Gleden over «å spille sjøl», sammen med andre, både instrumentalt og vokalt, inspirerte innsatsen, smittet over på et takknemlig publikum og fylte Klubbscena med ekte begeistring.

Jeg tenkte: Dette er levende kultur. Det finner sted her i Hamar, i samspillet mellom inspirerte utøvere, både amatører og semi-proffe, og et innforstått musikkelskende publikum. Dette er slik kulturformidling skal fungere, det skjer her, og det er et godt bilde på byens positive utvikling, et positivt miljø. En gave til innbyggerne her.

Kunst og kultur handler om de lange linjene som vever menneskers bevissthet sammen i mønstre som gjør oss gjenkjennelige for hverandre. Alle kunstnere i hver sin form bidrar til dette. Vi låner uttrykk, ordspråk, melodier, verselinjer av våre sangere og diktere – for bare å nevne noen, og finner samklang der igjennom med våre medmennesker.

En av dem som tydeligst, og mest minneverdig, har uttrykt hva det vil si å være ung og famlende gutt (og jente) i den kompliserte virkeligheten her på Hedmarken – tilsynelatende så blid og favnende, men likevel med en mørkere, konfliktfylt bakside – slik livet nå engang er - er Alf Prøysen.

Alf hører definitivt hjemme i en Hamar-jam. Og han ville uten tvil ha funnet seg vel til rette på Klubbscena forrige onsdag.

Derfor gjorde jeg noe jeg aldri før har gjort: gikk opp på scena i pausen imellom to numre, og dro den velkjente «Ungkarssalma» - bare teksten uten melodi til, bare ordene som så såre enkelt uttrykker en ung manns famling mot livets lykke – som fører til skuffelse, i hvert fall denne gangen.

Jeg fikk en varm applaus. Dert gjorde godt!

Med takknemlig hilsen
Knut Faldbakken