Klubbscene Rolf Jacobsen
Onsdag, 25. mars 2020

Lars Petter Sveen skildrer i romanene "Fem stjerner og Fem skuggar" fem ungdommers farefulle flukt fra et krigsherjet Somalia. Vi følger dem gjennom Nord-Afrika og Europa til Norge. Først handler det om å overleve, siden om å leve med det de har overlevd.

For hvem er du egentlig når ingen vet hvem du er, og når ingen bryr seg om deg?

Sumaya Jirde Ali har siden 2016 markert seg som en svært modig samfunnsdebattant med likeverd for alle som en av sine hjertesaker. I sine bøker skriver hun blant annet om å bære med seg en historie over alt hvor man går i det norske samfunnet som de fleste nordmenn ikke kjenner. Hun tematiserer også utenforskap, fremmedfrykt og det å stadig måtte svare for sin egen menneskelighet.

Lars Petter Sveen (f. 1981) er utdannet som bibliotekar og er i dag forfatter på heltid. Han debuterte i 2008 med novellesamlingen Køyre frå Fræna, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris og Aschehougs debutantstipend for. Hans første roman var Eg kjem tilbake (2011). Senere kom Guds barn (2014), Fem stjerner (2017) og Fem skuggar (2018). Sveen har også mottatt Sunnmørsprisen, Den norske leserprisens tilleggspris, Nynorsk litteraturpris, Sultprisen, Bokhandelens forfatterstipend og Jan Roar Leikvolls minnepris for bøkene sine.

Sumaya Jirde Ali (f. 1987) debuterte i 2017 med diktsamlingen Kvinner som hater menn, og fulgte i 2018 opp med Melanin hvitere enn blekemiddel. Hun har også utgitt samtaleboken Ikkje ver redd sånne som meg (2018). Hun ble i 2017 kåret til Årets Bodøværing, med følgende begrunnelse: «Sumaya er en utrolig viktig stemme for veldig mange unge kvinner, som tidligere har slitt med å finne forbilder som taler deres sak. Hun har gått i bresjen for en utvikling

Foto: Lars Petter Sveen: Aschehoug / Sumaya Jirde Ali: Tine Poppe

Litteraturscena er et samarbeid mellom Hamar bibliotek og Høgskolen i Innlandet.