Klubbscene Rolf Jacobsen
Onsdag, 22. februar 2023
Arrangementet gratis, men du må ta ut gratisbillett via den grønne billettknappen.

I årets første Prosalong møtes statsviter Øivind Bratberg, NRKs kulturkommentar Inger Merete Hobbelstad og historiker Hans Olav Lahlum til samtale der de tar pulsen på monarki, lederskap og partipolitikk på de britiske øyer.

2022 blir omtalt som et svært begivenhetsrikt og kaotisk år i Storbritannia. Liz Truss tok formelt over som statsminister for Boris Johnson den 6. september. Tre dager senere døde dronning Elizabeth II etter mer enn 70 år på tronen og hennes sønn Charles overtok som Kong Charles III i en alder av 73 år. Etter 45 dager som regjeringssjef annonserte Truss at hun ville trekke seg og Rishi Sunak ble ny statsminister.

Nord-Irland står fortsatt uten en fungerende regjering etter valget i mai der det pro-irske partiet Sinn Fein ble størst. I Skottland er det mange som ønsker ny folkeavstemning om selvstendighet. Femte sesong av The Crown tok oss enda nærmere vår egen tids hendelser.

Med utgangspunkt i bøkene Øivind Bratberg, Inger Merete Hobbelstad og Hans Olav Lahlum har skrevet om britiske statsministre og monarkiet, har de fått følgende utfordring: Hvordan vil kapitlene om de siste årenes hendelser i det britiske samfunnet kunne bli omtalt i bokform av kveldens panel?

Inger Merete Hobbelstad var journalist og kommentator i Dagbladet før hun begynte som kulturkommentator i NRK i 2022. Hun har gitt ut flere bøker, inkludert Årene med Elizabeth (2019).

Øivind Bratberg er førstelektor ved Institutt for Statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO). Britisk politikk og sosialdemokrati er noen av hans interesseområder. I 2016 var han en av Morgenbladets «ti fantastiske formidlere» i norsk akademia. Bratberg har skrevet flere bøker om Storbritannia, deriblant Falmet fløyel i London (2022) og boken om Britiske statsministre 1900-2015: Fra Lord Salisbury til David Cameron (2015) sammen med Hans Olav Lahlum.

Hans Olav Lahlum er historiker, forfatter, sjakkspiller og politiker. Hans omfattende forfatterskap omfatter både kriminalromaner og biografier, slik som Presidentene: Fra George Washington til Barack Obama (2009).

Sagt om Britiske statsministre 1900-2015: Fra Lord Salisbury til David Cameron (2015):
«Gjennom portretter av Storbritannias statsministere fra de siste 115 årene går ferden fra verdens største koloniimperium på overgangen fra 1800-tallet, via to verdenskriger og en kald krig på 1900-tallet, frem til vårt århundres finanskrise og krig mot terror. En godbit for alle med et minimum av interesse for historie, politikk eller mennesker». (Cappelen Damm)

Sagt om Falmet fløyel i London (2022):
«Britene er ute av EU, ferdig med pandemien og klare til livet etterpå. Men hvordan gikk det med London? Hovedstaden står midt i en pågående verdikamp om hva Storbritannia skal være, i sitt eget bilde og ute i verden. […] Øivind Bratberg tar for seg salongsosialisme og kulturkrig, livet med pandemien og striden om monarkiet og BBC i denne sakprosaboken om London». (Cappelen Damm)

Sagt om Årene med Elizabeth (2019):
«Boken er et overflødighetshorn av morsomme, tragiske, uhørte og uforglemmelige historier. Boken er rik på kunnskaper og skarpe analyser. Midt i fortellingen står Elizabeth: Datter, søster, mor, hustru, og dronning». (Kagge forlag)

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Litteraturscena Hamar.