Teater Innlandet scene
Tirsdag, 11. februar 2020
Passer for ungdom/voksne.

“Skygger fra fortiden- noe har skjedd som fortsatt følger oss - noe sitter fast noen har flere skygger enn andre”. OLBMOT/Folk er en kunstnerisk respons på hendelser fra vår nære fortid, et resultat av flere historier og mange ulike folk.

OLBMOT/Folk er en samling fabuleringer over historiske hendelser som en respons til det som fortsatt sitter fast og som fortsetter. En sammensatt vev som ikke gir svar. Tekstene består av flere glimt fra rasebiologiens historie. Den beveger seg historisk over flere steder og tider. Auswitch og målinger av sameskaller i Sápmi danner tematisk tyngdepunkt.

Den har ikke en sosialpolitisk målsetning, den har ikke tilsnitt av dokumentarisme, journalistikk eller ønske om fakta. Forestillingen er et resultat av mange og ulike folk. OLBMOT/Folk har ikke en moral, den peker ikke på en løsning. Den er en samling fabuleringer, ord, tanker og subjektive lyder som en respons på skyggene fra fortiden.

En forestilling av Jon Tombre

Regiassistent/Inspisient: Marte Fjellheim Sarre / Tekster: Lars Göran Pettersson / Musikkansvarlig: Roger Ludvigsen / Lyddesign: Eirik Blekesaune / Grafisk animasjon: Sabina Jacobsson

Musikere: Ingeborg Skomedal Torvanger, Elisabeth Turmo, Hallvard Steinhovden, Sveinung Lillebjerka (Arktisk Filharmoni).

Nordsamisk oversettelse: Britt-Inga Vars

Medvirkende på scenen: Anitta Suikkari, Mary Sarre, Nils Henrik Buljo, Anja Bongo Bjørnstad, Ingá Márjá Sarre, Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo, Eila Ballovara Varsi, Ole Thomas D. Nilut, Jan Cato D. Nilut

Forestillingen er tospråklig og kan forstås både på norsk og samisk.

Forestillingen har et stort innslag av levende musikk; vokalkomposisjoner og en strykekvartett fra Arktisk Filharmoni. Video og lys er det visuelle og scenografiske hovedelementet.