Kirsten Flagstad-salen
Lørdag, 14. desember 2019
18:00-19:15
Fra 5 år
Billettsalget starter fredag 27. september kl 09:00

En tidløs klassiker får en helt ny drakt når Melkeveien utforsker Tsjajkovskijs fantastiske musikk og Nasjonalballettens prima ballerina forteller historien om en voksen Clara, som gjenopplever barndommens magi. Opplev «Nøtteknekkeren i Melkeveien» i julens storsatsing i Kulturhuset.

Nøtteknekkeren er et av verdens mest kjente ballettstykker og er juleeventyret vi elsker å dele med stadig nye generasjoner. I Hamar kulturhus er det over flere år skapt en tradisjon for ballett i førjulstiden og Nøtteknekkeren er et av våre mest spilte og besøkte balletstykker. Nå tar vi juletradisjonen et steg videre og gjør Nøtteknekkeren aktuell for et enda større publikum. 

I desember vil to av Norges fremste dansere stå side om side med lokale dansetalenter fra Ps:Dance og danselinja ved Stange videregående skole, i tett musikalsk samspill med artisten Melkeveien, som vil sette sitt unike elektronikastempel på Tsjajkovskijs kjente musikk fra originalen. 

Det er en stor glede å presentere ekte juletradisjon i denne nyskapende og moderne juleballeten, som igjen vil gjør historien om Nøtteknekkeren aktuell, også for et nytt publikum. 

Velkommen til Nøtteknekkeren i Melkeveien.
 

I «Nøtteknekkeren i Melkeveien» møter vi Clara som voksen. Hun er alenemor og strever med å få endene til å møtes. Det er snart jul og Clara finner frem esken med julepynt. Der får hun øye på Nøtteknekkeren hun fikk av Drosselmeier som barn og minnene tar henne tilbake til barndommen og inn i Nøtteknekkerens magiske verden slik vi kjenner den. Hun møter musekongen og Sukkertøyfeen, og hun danser med Nøtteknekkerprinsen. Hun er i en verden full av eventyr. Men er egentlig livet best levd i drømmene, eller kan Clara også finne lykke i sin egen hverdag?


Medvirkende
Camilla Spidsø danser rollen som Clara i denne nytolkningen av Nøtteknekkeren.  Hun er Nasjonalballettens fremste solist og prima ballerina og har vunnet en rekke priser, blant annet Aase Byes Minnepris for 2018. 

Sudesh Adhana danser rollen som Nøtteknekkeren. Han er en prisvinnende og ettertraktet danser og koreograf og har blant annet danset soloen «MAN» i Den Norske Opera & Ballett, koreografert av Sølvi Edvardsen. 

Elektronika-artisten, Melkeveien, eller Kristian Møller Johansen som han egentlig heter, har sitt artistnavn etter gata han vokste opp i på Hamar, og gjorde seg sterkt bemerket etter han ga ut singelen «Peter Pan Death Wish». Låta fikk meget god omtale i «The Times» og ble brukt for å promotere den amerikanske storfilmen «You Were Never Really Here», med superstjernen Joaquin Phoenix i hovedrollen. I dag har låta nesten 1 million strømminger på Spotify. Melkeveien har også samarbeidet med Frida Ånnevik om singelen «Sove på det» og ga i mars i år ut ny EP med bandet sitt. «Til Nøtteknekkeren i Melkeveien» har Kristian med seg komponist og musiker Bendik Hval, som tidligere har komponert musikk til flere TV-serier og dokumentarer, og samarbeidet med Melkeveien om en rekke låter. 

Ps:Dance er en privat danseskole i Hamar, som er mestere på å spre danseglede blant barn, unge og voksne gjennom sine dansekurs og forestillinger. Ps:Dance har alene og i samarbeid med danselinja ved Stange videregående skole over flere år satt opp Nøtteknekkeren, til stor begeistring for elever og foreldre .

Danselinja ved Stange videregående skole er eneste danselinje i fylket og er kjent for å holde et høyt faglig nivå. Danselinja har siden oppstarten i 1994 vært en aktiv bidragsyter til det lokale kulturlivet og har vært springbrettet til videre danseutdannelse for flere lokale dansekunstnere. 

Therese fra Ps:Dance og Ingebjørg fra danselinja ved Stange videregående skole satte opp Nøtteknekkeren sammen første gang i 2009, den gang på Hilde’s Balletstudio. De har siden satt opp Nøtteknekkeren flere ganger, både hver for seg og sammen, til stor begeistring for elever og foreldre. 
 

«Nøtteknekkeren i Melkeveien» er en co-produksjon mellom Ps:Dance, danselinja ved Stange videregående skole, Melkeveien og Hamar kulturhus, med støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark, Hedmark Fylkeskommune, Stange kommune og Hamar kommune.

 

Produsent: Mocci Ryen 
Koreograf: Therese Slob 
Medkoreograf: Ingebjørg Lutnæs
Musikalsk ansvarlig:  Melkeveien, ved Kristian Møller Johansen og Bendik Hval

 

Foto: Lise Skjæraasen