De har eksistert siden 1984, har en veletablert fanskare og vunnet flere prestisjetunge prisen, deriblant Grieg-prisen i 2005. De spiller over hele verden og har gitt ut over 50 album, som innbefatter klassiske komponister som bl.a. Schumann, Brahms, Grieg, Debussy, Bartok, Nielsen og Mozart, så vel som moderne musikk av bl.a. Ligeti, Adès, Widmann, Gabriela Frank og samtidskunstnere som Nørgård, Edlund og Asheim.

Frem til 2014 var Vertavo-kvartetten kunstneriske ledere for Festspillene i Elverum.

Samarbeid er en viktig del av Vertavo kvartettets konsertliv, og de har gjort konsertproduksjoner med bl.a. Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Lambert Orkis, Steven Kovacevich, Håkan Hardenberger og Martin Fröst.

Vertavokvartetten er:
Øyvor Volle - fiolin
Annabelle Meare - fiolin
Berit Cardas - bratsj
Bjørg Lewis - cello

Å oppleve klassisk musikk trenger ikke å bety lange kvelder i mørke saler. Serien "Klassiske øyeblikk" inviterer til korte, uformelle møter med klassisk musikk av høy kvalitet. Under 5-årsfesten fremfører  artistene ulike minikonserter på 30 minutter. Du kan velge å høre begge konsertene, eller stikke innom for kun for én - hvilke «øyeblikk» som passer deg best avgjør du. I pausen blir det servert forfriskninger.

Klassiske øyeblikk arrangeres i samarbeid med Sparebank1 Østlandet.